JERUNGSEMELAYA Forum Index JERUNGSEMELAYA

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

ORIKAH HELMET KITER????
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    JERUNGSEMELAYA Forum Index -> Sembang Motor
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ads






Posted: Sat Apr 19, 2014 2:43 am    Post subject: Ads

Back to top
xkingx
Moderator
Moderator


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 434
Location: subang jaya

PostPosted: Sun Jan 11, 2009 8:27 pm    Post subject: ORIKAH HELMET KITER???? Reply with quote

SIDIKIT BAHAN ILMIAH YANG SAYA COPY DARIPADA
FORUM RMR BUAT BACAAN RIDER2 JERUNG SEMALAYA BAGI MENGHASILKAN RIDER YANG BUKAN SAHAJA LAJU DIJALAN RAYA BAHKAN BERILMU DI KEPALA..
SEGALA PENERANGAN ADALAH DARI BRO KITER YANG GUNAKAN NICK MAMAT KAPAR DI FORUM RETROMALAYSIANRIDERS (RMR)...
THAAAAAAAAAAAAAAAANKS BRO Cool Cool Cool Cool ....
SELAMAT MENTELAAH...... Shocked Shocked Shocked Shocked



Secara kasarnya untuk helmet jenama BELL, ada 3 bentuk/shape berbeza..cutting tak sama (pandangan mata aku...)...tapi nak terangkan bentuk tu payah sket..
1. LTD, Magnum, Magnum super - sama bentuk (Bujur).
2. RT ( nampak Bulat sket)
3. Magnum 3 (nampak lebih bujur dari model#1)
4. MadLTD - (sama bentuk cam model#1..tapi ada lobang angin kt depan)

p/s... Apapun bentuk muka anda dan gabus atas kepala tu mempengaruhi bentuk helmet tu..... kebanyakkan gabus atas akan di tarah/keruk.. untuk menampakkan muka "tengelam" dlm helmet tu... dan akan nampak lebih cun.

kepada otai2 lain... sila betulkan dan tambah mana2 yg perlu.

_________________
JERUNG MOTOR CLUB


Last edited by xkingx on Sun Jan 11, 2009 8:45 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xkingx
Moderator
Moderator


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 434
Location: subang jaya

PostPosted: Sun Jan 11, 2009 8:29 pm    Post subject: Re: ORIKAH HELMET KITER???? Reply with quote

Seelok-eloknya kalau nak beli helmet kat seller...bawak la member yg mahir pasal helmet.... mcm beli motor gak, bawak orang yg mahir pasal enjin/moto. Sebab banyak helmet2 yg dah tak fully ori .... ada helmet nak jual kata fully ori... tapi ada part/item yg dah tukar...spt kaler, stiker, button dan sebagainya.
Pencarian/pemilikan helmet vintage ni dah bermula awal tahun 90an. Masa tu harga x ler mahal sangat...sekitar harga RM700 paling tinggi pun. So, masa tu pun dah banyak org cari balik helmet2 ni...samada cari bawah rumah/stor.. tanya org2 tua dan sebagainya... so kalau dapat pun masa tu..kondisi tak berapa cantek... jadi helmet tu antar pegi repair ....repair padding/kain dalam..button, getah, pasang gabus dan sebagainya...dan ada juga yg buat kaler baru (kaler warna asal tapi cat balik), dah jadi cantik balik... so, sekarang helmet yg dah repair dulu...bila dah masuk tahun2008.. helmet tu dah bertukar 3~4 tangan... dan kondisi/kaler dah jadi season balik...mcm ori. So, seller/owner yg terakhir pakai pun cakap nak jual dan cakap barang fully ori.... inilah yg terjadi sekarang ini..... cakap fully ori dan letak rege beribu-ribu lemon... padahal...tak ori sepenuhnya..... dan buyer baru plak beli main belasah jer.... so paham-paham jer la!

emm nanti aku citer tips nak beli helmet vintage ni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ok, kat sini aku nak kongsi tips yg aku tahu camna nak beli helmet jenama BELL yg Fully ori. ...yg beli kat Malaysia atau Singapore zaman dulu2... kalau dari Ebay US... aku pun pening kepala...dah taktau mana yg ori atau lokel... yelah.. Mamat2 US pun pandai temberang dan pandai gak repair2 helmet ni.

Seingat aku dulu.. kemasukkan Helmet Bell ni ada dua cara... yg legal... maknanya agent2 kedai moto akan import helmet ni via Spore atau direct US dan akan melalui helmet testing/approve dari SIRIM.... so akan ada cop/sticker SIRIM kt helmet tu.. cam cop SIRIM sekarang ni. Satu cara lagi... illegal/seludup... beli dari Spore.. kirim lori/bas atau member yg turun Spore ..dll. (kuantiti dlm 2~5bijik sekali kirim)... so helmet ni akan ada cop "SISIR" ( sticker krom SISIR ) kt belakang helmet tu.

so... kalau beli helmet dan helmet tu masih ada cop SIRIM dan SISIR asal.....wooo memang helmet tu tiptop dan owner lama mmg jaga helmet tu... ... tapi jangan silap... sticker SISIR local pun ada jual sekarang.. hehehe

ok... sambung nanti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

ok sambung balik..
tips#2
helmet ni dah lebih 20 tahun diguna/disimpan.... secara logiknya mesti ada kesan calar..... kalau ada calar, fibre cengkerang tu akan nampak direct kat kesan calar tu. Perhatikan juga kat celah2 button tu... check pelan2 kot kot ada kesan cat semula. Seingat aku...cuma cat kaler grey jer yg ada cam metalic sket... kaler lain cam putih, merah, hitam...sumanya kaler solid.
Satu lagi cara, kalau kaler ori....catnya semacam nipis dan kesan fiber petak masih jelas kelihatan dari sebelah luar cengkerang.

tips#3
Check getah keliling helmet tu.... selalunya getahnya kematu.. berkilat dan seakan ada shape geometri kt getah tu..... dan juga kebanyakkan helmet yg ori..getah bahagian bawah akan terkoyak.... sebab logiknya... zaman dolu2... helmet ni owner buat duduk, hehehe... biasala..pengalaman aku dulu masa layan ekspo... sementara nak tunggu kumpulan rock naik pentas.... duduklaa atas helmet tu...penat woo tunggu. so getah tu akan koyak ler kena simen/tar jalan. So... kalau getah kat bawah tu tak koyak... paham2 jer laa yea. mungkin dah tukar getah baru kot...hehehe

ok stop dulu laa.... penat tulis... kalau ada org mintak suruh sambung... baru aku sambung!!

_________________
JERUNG MOTOR CLUB
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xkingx
Moderator
Moderator


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 434
Location: subang jaya

PostPosted: Sun Jan 11, 2009 8:42 pm    Post subject: Re: ORIKAH HELMET KITER???? Reply with quote

Sambung sket...
cuba check gambar beberapa model helmet BELL.

Peratikan bebetul perbezaan shape/bentuk dan juga getah keliling helmet tu.
Getah pada Magnum ltd, RT, Magnum Super sama besar/shape (baris atas).. tapi Magnum III (baris bawah), getahnya lebih lebar dan MagLTD, getahnya kecil dan bulat.
Tambah info sket...Pada Magnum, RT, Magnum Super.. saiz getah pada bahagian dalam helmet lebih lebar dari lluar helmet. Pada Magnum III dan MagLTD..saiz getah luar dan dalam sama.


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


_________________
JERUNG MOTOR CLUB
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xkingx
Moderator
Moderator


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 434
Location: subang jaya

PostPosted: Sun Jan 11, 2009 8:51 pm    Post subject: Re: ORIKAH HELMET KITER???? Reply with quote

ok Tips#4:-
Ini adalah benda yg paling penting dlm menentukan harga/value/keORIan sesebuah helmet, tanpa benda ni....value helmet boleh jatuh merudum.... kebaaaabooo!!!. dr harga RM3k boleh jatuh rm300 kot hehehe...dan benda alah ni adalah part yg paling susah nak "KLON". (..kecuali kalau ada "tali" tong racun lama kat rumah...kweng x3) ... dan benda alah ni ler antara sebab kenapa mat2 moto/rempit sejati tanak ikat tali helmet..... sbb saja nak bagi benda tu melayang dan boleh menayang kt orang lain untuk menunjukkan yg aku seorang dlm dunia ni yg ada helmet ORI!!.. hehehe (termasukla aku!)

ok cuba nengok #1:- Ini adalah tali yg paling sempurna.. kain a.k.a (sotong) ori, kulit masih lembut dan cun, Cop BELL Magnum USA masih sempurna, Cincin masih kilat...tali dan riben masih warna hitam...senang citer..mcm baru laahh...... so, camna nak dapat kesempurnaan camna ni??...... kenela beli dari bebudak yg bid gila2 kat Ebay tu!!... nak sebut nama ker??.... emm takyah laa (sebenarnya aku pun ikut bid sama..tapi takpernah menang pun... ada jer yg potong last minit)
Benda2 ini susah nak dapat kalau beli dari tangan2 otai...atau helmet2 lama turun temurun... boleh dapat komplete... tapi Kulit tu dah kematu/reput/merekah...emm siap balut selotape lagi,.. kain sotong pun dah macinda/hadad mari... riben pun hilang.... so harga pun kurang laa!!. ..tapi benda kurang dan tak ori pun... org jual harga tinggi.....emm tu pun ada yg beli... hehehe.

ok cuba perati #3,4,5..... Jeng!Jeng!jeng.... INI LAH helmet BELL its all about!!! dan inilah yg menampakkan keORIan dan keOTAIan sesebuah helmet (bagi aku ler).... tali kaler kaler perang Beb!... sebatu dah nampak ada org pakai helmet BELL. ( yang pakai tali tong racun lama lain citer yek). cuma Helmet BELL ajer yg ada trademark ni..... opps lupa helmet Arai lama pun ada agak... Tapi BELL lebih menyerlah keperangannya.... SEMUA HELMET BELL MESTI ADA TRADEMARK NI!!!.....so kalau takde...paham2 jer la yeaa.... So, pada pemilik helmet BELL yg beli dari bebudak ebay yg talinya masih hitam.... lu orang tunggu laa lagi 10tahun untuk tali tu betukar jadi kaler perang!! ..kalau kaler hitam..emm takde maknanya...sama cam helmet lain gak..hehehe(nada membakar cara Nabil!).... jgn marah beb.. gua buat lawak jer ni.!!... tapi aku ada rahsia camna nak tukar kaler dari hitam jadi perang..... kalau nak...RM500 sebagai pengeras!!.... kalu nak percuma.... LU PIKIR LA SENDIRI!!

ok cukup laa... kalau ada yg nak suruh sambung baru aku sambung!!
babai!!


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


_________________
JERUNG MOTOR CLUB
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
xkingx
Moderator
Moderator


Joined: 14 Jun 2008
Posts: 434
Location: subang jaya

PostPosted: Sun Jan 11, 2009 9:00 pm    Post subject: Re: ORIKAH HELMET KITER???? Reply with quote

ok ok!!..atas paksaan dan ugutan dari kawan2.... aku sambung lagi
temberang aku pagi ni.... yelah tgh free ni... hehhehe

tips #6 ..Stiker
haa... ni satu lagi ciri2 penting dalam menentukan harga sesebuah helmet...
pastinya sticker yg asli/ori... tanpa stiker2 ni takde maknanya helmet BELL ni.

.... satu contoh!!.... senario kt traffic light... kt sebelah kanan ada brader macho (aku la tu!) naik comel @hondaEX5 buruk giler.. tapi pakai LTD merah.. ada kesan calar sket kt helmet..jatuh lap kat bunga lawang 15 tahun lampau....bersama sticker ori 3 layer magnum dah buruk,,,kopek2 dan dah season.. tapi masih bling2.

kat sebelah kiri plak ada mamat sekor bersama awek tonggek naik moto Rz kaler kenney robert... si mamat tu plak pakai LTD kuning (beli kat Ebay Usd2300 not include delivery/postage charges pastu kene pau lagi Rm500 sebab kene tahan kat Kastam Klia).....bersama stiker magnum lokel baru tampal beli kat s/part Ahfong simpang lima...rege rm8 hengget..(sbb masa delivery helmet tu ke rumah dari US.... mamat posmen dah kopek sticker magnum yg ori.... hahaha)... so kos helmet ni korang pikir la sendiri!!

Kebetulan ko plak mmg tengah cari helmet vintage...Agak2 dalam senario ini.. sapa yg korang akan tahan/kejar/buru...dan nak tanya kot2 helmet tu nak dijual??.... mesti ko tanya brader yg belah kanan kan?? betul tak!!

Apasal tak tanya mamat yg belah kiri tu... hah ni logik aku:-
1. Sebab ko nampak mamat tu beli stiker lokel kat Ahfong tempohari.
2. Sebab ko ingat helmet tu baru cat....sbb takde calar.
3. Sebab ko tak tahu pun ada Helmet LTD kaler kuning.
4. Sebab ko tak kenal helmet.
5. Sebab dia pakai RZ,ko tak sempat nak tanya...dia dah tinggalkan asap kt ko.
6. Sebab Awek dia tonggek..
7. .......korang tambah la sendiri!!

korang PAHAM tak citer temberang aku ni!?? (aku sendiri pun tak paham...hahah)
Kalau tak paham!!....lantak korang ler!!... ( hikhikhik kene keras sket... orang kata kalau nak jadi cikgu...kene keras baru murid2 boleh paham).

hemm kalau bebal sangat!!... ni ada satu contoh lain.

ada 2 Rayban Diamond ORI nak jual oleh dua seller yg berlainan.
satu.. logo diamond tu masih cantik kt cermin tu.... yg satu lagi logo tu dah hilang sebab selalu sangat gosok pakai kain buruk. .... ko plak bebal pasal Rayban..... mesti ko ingat yg takde logo tu lokel kan??... jadi logo/sticker mainkan peranan yg penting dlm menentukan keORIan sesebuah barangan.... paham tak?

ok kita sambung balik citer asal......
So, camna nak kenal atau tau ori ker tak???..
emm...mestila dgn 30thn pengalaman!... Antara bebannyak jenis sticker tu.... stiker RT, magnum III dan Magnum Super... antara yg senang di klon sbb. stikernya solid dan single layer.... potong/buat kt kedai stiker pun mudah.. malah kat kedai Assesori. moto spt... Mecinda/hadad jaya pun ada jual. Walaupun klon tapi nampak mcm Ori.... ada cara/teknik nak check keORIan sticker...nak tau camna??..... emm RM500. hehehe

ok cuba tgk photo..
#1~3 - BELL Magnum 3 atau lebih dikenali...emm Magnum 5button.
#4 & 9 - BELL RT ( RT ni ada banyak jenis..tu pun aku baru tau... super RT la.. RT untuk org main payung terjun la.. mcm2 lagi... lupa plak..... RT 5 button pun ada!.. tak caya. nanti aku cari gambarnya.. mana tah aku letak?)
#5 & 8 - BELL Magnum Super... Stiker magnumnya seketul-seketul... M A G N U M.
#6 & 7 - BELL magnum
#10 - BELL MagLTD... eh lupa nak letak gambar... stiker sisi tepinya "MagLTD".. pasang pun senget! (jangan tak tahu....ORI pun stikernya pasang senget)
# 11 - BELL Magnum LTD... sticker sama cam # 6 & 7 cuma ada sicker "LTD" senget kt situ. Ok.. setahu aku.. LTD ni maknanya "limited"... so keistimewaan helmet ni... kain dalam warna grey..lain dari yang lain.. rege masa tu pun lebih mahal sikit dari yg lain-lain. dulu rege dalam rm180~190 (zaman tu mahal oooo)... dan tak semua kedai2 moto sekitar Kl yg ada stock LTD ni.

ok rehat dulu..


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


_________________
JERUNG MOTOR CLUB
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
akura
senior member
senior member


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 362
Location: Seksyen 18 , Shah Alam

PostPosted: Thu Mar 05, 2009 3:35 am    Post subject: Reply with quote

king .
ak nk tny .
ko tgk helmet nie ori ke x ...


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


_________________
Majukan Jerung , Untuk Malaysia !!

=.=' , o.0 , 0.o , 0.0 , o.o , T.T
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
mrpyanz
Otai member
Otai member


Joined: 22 Dec 2008
Posts: 1719
Location: jawi,penang + senawang,negeri beradat[n9]

PostPosted: Thu Mar 05, 2009 11:17 am    Post subject: Reply with quote

akura.. gambar pun x complete.. camna nak menilai.. Confused.. kalo appollo aku lekat sticker camni pun nampak ori gak.. Laughing

_________________

Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


TALIAN X BERAPA NAK BEBAS TOL-- 017-4958001

Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
akura
senior member
senior member


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 362
Location: Seksyen 18 , Shah Alam

PostPosted: Fri Mar 06, 2009 10:45 am    Post subject: Reply with quote

sori la kalo xbrape nk jelas .
ak rembat kt page mmbe ak je .
hahaha .
die ar ye2 kate helmet tuh ORI ..
sje nk taw btoi ke x .
sbb ak xtaw ..

_________________
Majukan Jerung , Untuk Malaysia !!

=.=' , o.0 , 0.o , 0.0 , o.o , T.T
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ACG3981
senior member
senior member


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 357
Location: Kg Medan Selangor

PostPosted: Thu Jun 18, 2009 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

akura,

bagi la gambir kt dlm ni...kenkwn lain nk nengok...cian aku yg buta myangkasa nie... Very Happy Very Happy

_________________
biar susah ader kerja dari susah takder kerja....
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
sharulzahira
senior member
senior member


Joined: 22 May 2009
Posts: 128
Location: maktab prguruan terengganu-raub

PostPosted: Sun Jul 19, 2009 10:49 am    Post subject: Reply with quote

perghhhh.
mang master gler ar pasal helmet
aku pakai jer helmet aslkan dapt elak polis n jpj..hehehe
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
JCX2010
NewBie
NewBie


Joined: 07 Jan 2010
Posts: 16
Location: kuantan, pahang

PostPosted: Wed Apr 14, 2010 5:15 pm    Post subject: Salam Reply with quote

bro king,

nk tanya kalu helmet MAGLtd yg 2 tone warna+2 lubang angin kt dpn yg da byk jual kt kedai skang ni...yg ader cop SIRIM ..ori ke x Question ..atau ori malaysia Question ke cmner 2 bro Question ....bleh tulun xplain....

TQVM. Cool

_________________
- steady -
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
pet
NewBie
NewBie


Joined: 14 Sep 2009
Posts: 3
Location: bt pht johor

PostPosted: Tue Jun 15, 2010 9:09 pm    Post subject: salam Reply with quote

rokel la ek mgnum 3 ak wlupon fiber??
Back to top
View user's profile Send private message
panther_sebarau
NewBie
NewBie


Joined: 29 Jul 2009
Posts: 17
Location: puchong-kl-ske ati r mane2 pun..

PostPosted: Sat Jun 19, 2010 1:32 am    Post subject: pakai je x kisah ape brand aslkan secure... Reply with quote

skg ni nk citer pasal helmet x leh nk gtau r yg mner bguz dan yg x bguz sb helmet ni klu takat bli yg ORI sklipun tp x tau nk pakai wat per x gtu beb..renung2kan lah..
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
atokgon
senior member
senior member


Joined: 01 Aug 2009
Posts: 109
Location: kajang/bangi/p.dickson

PostPosted: Sat Jun 19, 2010 4:12 am    Post subject: Re: pakai je x kisah ape brand aslkan secure... Reply with quote

oo

_________________
-biar putih gigi,jangan hitam ketiak-0123974203, sg chua

FB :

Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!



Last edited by atokgon on Wed Sep 07, 2011 11:18 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger MSN Messenger
Retro Panter
senior member
senior member


Joined: 02 Feb 2010
Posts: 237
Location: ipoh

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 10:45 pm    Post subject: Reply with quote

salam otai2 sekalian...
hamba ingin bertanya...
apakah gerangan helmet yg dimiliki hanba ini....
bole diberitahu....


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!


Only registered users can see links on this forum!
Register or Login on forum!

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    JERUNGSEMELAYA Forum Index -> Sembang Motor All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Abuse - Report Abuse - TOS & Privacy.
Powered by forumup.com free forum, create your free forum! Created by Hyarbor & Qooqoa

Page generation time: 0.153